top of page

Acne behandeling

Bijna iedereen heeft in zijn of haar leven wel met acne te maken gehad. Het is één van de meest voorkomende huidziektes. Acne is te herkennen door een vette huid, mee-eters, rode bultjes, puistjes of onderhuidse ontstekingen. 

Acne ontstaat vaak door verschillende factoren die te maken hebben met de veranderingen in de hormoonhuishouding. De hormoonveranderingen zorgen voor:

  • Stimulatie van talgproductie in de talgklieren. Hierdoor wordt de huid vetter en kan er acne ontstaan.

  • De hoornlaag van je huid bestaat uit dode huidcellen, door de hormoonveranderingen wordt de hoornlaag dikker. Het gevolg hiervan is dat de afvoer van talg wordt geblokkeerd. Hierdoor raken de talgklieren verstopt en kan acne ontstaan.

Naast dat de hormoonhuishouding een rol speelt, kan acne ook ontstaan en beïnvloed worden.

 Factoren van interne en externe factoren:

  • Genetische factoren, als andere familieleden ook last hebben gehad van ernstige acne.

  • Contact met stoffen die verstopping van de talgklier veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld door huidverzorgingsproducten.

  • Bepaalde geneesmiddelen 

Behandeling

Bij het eerste bezoek wordt er een intake met huidanalyse uitgevoerd om de benodigde gegevens te verzamelen. Aan de hand hiervan wordt een advies en behandelplan op maat samengesteld. De huidtherapeut zal adviezen geven over huidverzorging en cosmeticagebruik, voor huidverbetering. 

 

De behandeling start met de huid die gereinigd wordt, onzuiverheden worden verwijderd, waarna een peeling wordt aangebracht. Om de huid te kalmeren kan een masker worden aangebracht.

 

Na de behandeling kan de huid kortdurend rood en gezwollen zijn. Eventueel kan de gehele of een gedeelte van het gelaat licht gaan vervellen en kunnen er oppervlakkige korstjes ontstaan. Het is mogelijk dat door de behandeling de acne tijdelijk even toeneemt tijdens de eerste dagen na de behandeling en dat de huid even gevoeliger is.

Behandeltraject

Een acnebehandeling duurt gemiddeld 60 minuten.  De behandeling kan elke 2-4 weken worden herhaald. De duur van het behandeltraject hangt af van de aard en omvang van het probleem. De huidtherapeut kan bij het eerste consult, en zeker na enkele behandelingen, aangeven hoeveel tijd de behandeling ongeveer zal vergen. Allereerst wordt de huid zover mogelijk acnevrij gemaakt waarna onderhoudsbehandelingen ervoor zorgen dat de huid in een zo goed mogelijke conditie blijft.

bottom of page